Direktlänk till inlägg 20 december 2011
Några har undrat om det där med barnmaten. Jag är absolut ingen expert på området, men tycker det är roligt att fixa och har lyckats knåpa ihop några bra grejer på resans gång. Tex min lasangevariant som både jag och Jackie tycker är smaskens.
Jag har kommit fram till att det är smidigt att ha barnmat i frysen som man enkelt kan kombinera lite olika när man tar fram och tinar. På så sätt slipper Jackie äta precis samma mat flera dagar i rad. Alltså gör jag tex en "lasagnegrund", och tillsätter sedan lite olika saker vid servering för att få lite olika rätter.
Så här har jag gjort.
Koka grönsaker (jag har tagit en bit (5-10 cm) zuccini, en stor morot och en vitlöksklyfta, men vad som helst går såklart bra). När grönsakerna kokat ett tag slänger jag i lite pasta, typ 1 dl. Har använt risoni-pasta, ser ut som ris och är alltså små och lätta att mixa. Kokar sedan tills pastan är lite mer än färdigkokt, inget al dente här! På slutet av koktiden slänger jag ner några körsbärstomater, typ fem stycken. Tomaternas skal släpper från själva tomaten när man kokar dem, och vill man kan man alltså pilla bort skalet och plocka bort det. Skalet blir nämligen inte så bra att mixa, det går liksom inte sönder. Så plocka gärna bort det, det är enkelt.
När allt kokat klart är det bara att sila av vattnet. Spara vattnet ifall det behövs spädas! Mixa till lagom konsistens. Tillsätt en skvätt grädde, lite riven ost och en klick smör. Bebisar gillar ju fett! (Och vi gillar tjocka bebislår) Smaka så att det smakar gott, och passa så att det inte blir för mycket grädde. En skvätt räcker för att få fram smakerna, för mycket tar över så att man inte känner grönsakerna.
Eftersom det här är en grund till lasagne vill jag variera kryddningen efter vad jag har till (köttfärs, kyckling, fisk etc). Alltså kryddar jag inte lasagnen, utan det är klar nu. Ner i burkar, Jackie äter ca 1 dl av det här, samt tillbehör då.
När jag sedan ska servera plockar jag bara fram en burk "smet", och så väljer jag något att ha till, tinar upp, blandar ihop och kryddar sedan. Får hon lasagnen med köttfärs eller kyckling brukar jag ta basilika och svartpeppar. Till fisk (som jag inte provat än men ska göra imorgon) tänkte jag ta dill, citronsaft och vitpeppar. Då blir det som skaldjurslasagne tänkte jag. Utan skaldjur, men med lax i alla fall. Vi får se vad hon tycker.
Japp, det var det. Lycka till i köket!
Nu var det helt bedrövligt längesedan det kom någon uppdatering här, tråkigt kan jag tycka såhär i efterhand men så blev det. Imorgon är det en stor dag för Pella, vår lilla bebis, som ska börja förskolan! Det känns himla kul och spännande ty...
Så himla lurigt det här med barna, att veta när de är friska eller sjuka eller på väg att bli friska eller sjuka. Jackie kräktes i lördags, hade feber i söndags, var pigg som en mört måndag, gick på dagis tisdag (2,5 dygn sedan kräka, 1 feberfri dag ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 | 9 | 10 |
11 |
|||
12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | |||
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
||||
|